• Култура 05.06.2017 14:14

  Џузепе Рoтунo - дoбитник нa „Злaтнa кaмерa 300“ зa живoтнo делo

  Џузепе Рoтунo е овогодинешниот дoбитник нa „Злaтнa кaмерa 300“ зa живoтнo делo. 38-от  „Брaќa Мaнaки“ ќе се oдржи oд 23-ти дo 30-ти септември 2017-та пoд мoтoтo „Мovie on! Touch the light“.

 • Култура 05.06.2017 11:44

  Прилеп се подготвува за театарско уживање

  Прилеп се подготвува за ново театарско доживување. Прво со новата премиера, а потоа и за еднонеделен празник на тетарската уметност, за 52-то издание на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“.

 • Култура 01.06.2017 15:44

  ДПМ одбележа 80 години од раѓањето на Јован Павловски

  Поет, раскажувач, романсиер, драмски автор, писател за деца и публицист- Јован Павловски создаде богат и разновиден опус кој има значајно место во современата македонска литература. Друштвото на писатели одбележа 80 години од неговото раѓање и 60 години од творечка дејност.

 • Култура 31.05.2017 15:46

  „Ничија земја“ премиерно во МНТ

  „И на најголемата трагедија треба да ѝ се даде живот“- вели актерот Сашко Коцев. Тој е дел од претстава „Ничија земја“ на режисерот Александар Морфов. Искуството го објаснува со овие зборови- забава, смеење, тага.

 • Култура 30.05.2017 11:33

  Првпат во Македонија - музика од најпопуларните видеоигри во светот

  Македонската филхармонија приредува еден несекојдневен настан.

 • Култура 29.05.2017 10:18

  Симон Трпчески со нов албум и серија настапи

  Дискографската куќа „Оникс Класикс“ го издаде новото оркестарско издание на нашиот пијанист Симон Трпчески, чија концертна промоција деновиве се случи во Ливерпул.

 • Култура 25.05.2017 11:28

  Почнува Оф-фест, за четири дена девет концерти

  Од денеска до 28-ми мај ќе се одржува 16-тото издание на Оф-фест. Македонската публика повторно ќе може да ужива во веселите звуци од Африка, но и во мистичните звуци од далечниот исток.

 • Култура 24.05.2017 10:28

  Отворен Малиот битолски Монмартр

  Започна уште едно светско детско ликовно доживување. Воведот традиционален со отворање на светската изложба. На 35-тата по ред беа поместени најквалитетните околу 800-тини ликовни дела од пристигнатите над 10.000 цртежи од минатогодишниот конкурс.

 • Култура 23.05.2017 17:33

  Студентски фестивал за сесловенските просветители

  26 творби собрани во литературен алманах „На крилата на зборот“. Песни и раскази на различни теми. Студентите, творечкиот потенцијал кој го пренесоа на хартија.

  Покрај сегашните и веќе дипломираните студенти од Педагошкиот факултет, учествуваа и нивни колеги од земјава.

 • Култура 22.05.2017 17:58

  На 25- ти мај почнува Оф- фест

  Босански Севдах, португалско Фадо, музика комбинирана од традиционални песни, танц и звук соединет од различни стилови е дел од репертоар на Скопскиот Оф- фест годинава. Гости од Босна, Италија, Португалија, Кореја ќе се претстават пред македонската публика.

Pages