• Култура 02.01.2014 12:26

  Плени Виена и филхармонискиот џет-сет

  И до 10 илјади евра плаќаат богаташите за билет повеќе за новогодишниот концерт на Виенската филхармонија. Најпрестижниот музички состав во светот со векови наназад покажува дека во темпото на уникатниот Радецки марш може да ракоплескаат малкумина.

 • Култура 01.01.2014 14:50

  Расказот на Томислав Османли преведен на англиски и јазикот на Евреите Сефарди

  Глобалниот портал www.sefarad.com објави расказ од македонскиот автор Томислав Османли. Може да се прочита на англиски и на „ладино“ - јазикот на Евреите Сефарди, а го преведе белгијанката Шапоре Бланко.

 • Култура 29.12.2013 17:43

  Објавени деветте тома документи на последниот гемиџија Шатев

  Павел  Шатев, Дон Кихотот  на  Гемиџиите , преживеа се  во  борбата  за  македонската   држава   , освен  комунистичката  диктатура. Го  затворија  во  мрачните  подруми , но  со  печатењето на деветте  тома, на  неговата  пишана  оставина,  ние  му  се  оддолжуваме.

 • Култура 27.12.2013 11:07

  Танц со ѕвездите 2

  Продуцентите на големо ја најавуваат грандиозноста на проектот. Од сценографија , светло камери , па се до жирито и учесниците , се внимава  и на најмалиот детаљ. Втората сезона на танцот со ѕвездите во поинакво руво .

 • Култура 26.12.2013 17:11

  Ретроспективна изложба во Археолошкиот музеј

  680 вредни артефакти, 300 нови наоди и експонати од досега откриената импресивна збирка на предмети од територијата на Македонија беа презентирани на седмата археолошка изложба.  Имаше бронзени статуетки, мермерна пластика, накит од Хераклеја, наоди од Кокино, Стоби, Зрзе, Скупи..

 • Култура 26.12.2013 15:49

  Македонска музика и субвенции за играно документарна програма

  Емитување 8 часа македонска забавна и народна музика ќе го зголеми квалитетот на делата, ќе го мотивира творештвото и ќе создаде почитување на она што значи домашна продукција -  вака авторите ја коментираат одредбата од вчера усвоениот Закон за аудио и аудиовизуелни услуги.

 • Култура 26.12.2013 15:13

  Симон Трпчевски воодушеви во Прага

  Историски момент за македонската музичка култура, салата „Рудофилном“ во Прага домаќин на светската премиера на концертот за пијано и оркестар од Дамир Имери под раководство на маестро Јакуб Хруша  со прашката филхармонија и со најпосакуваниот пијанист Симон Трпчевски.

 • Култура 24.12.2013 15:22

  Новогодишна изложба

  Државното средно училиште за ликовна уметност и дизајн „Лазар Личеноски“ – Скопје приредува
  НОВОГОДИШНА ИЗЛОЖБА која ќе се отвори во училишната галерија Лазар Личеноски .
  Четврток, 26 декември 2013 година во 19:00 часот.
 • Култура 24.12.2013 15:00

  Три претстави на „Оревокршачка“

  По повод претстојните  Новогодишни и Божиќни празници, во Македонската опера и балет ќе биде изведена „неизбежната“ балетска претстава „Оревокршачка“, претстава која е напишана за овој повод и стана традиција на повеќето сцени во светот да се изведува во очи на овие празници.

 • Култура 23.12.2013 16:30

  Дигитализација на културното наследство

  Во рамките на проектот за дигитализација на аудиовизуелното културно наследство,  со поддршка на Министерството за култура, заврши  реставрацијата на документарниот филм „Македонија во слики“ од Арсениј Јовков, снимен во 1923 година, чија промоција во двд-формат е планирана во почетокот на наредн

Pages