• Култура 20.02.2014 16:45

  Промоција на "Среќата е Глагол" од Стефан Марковски

  Од 23-годишниот Стефан Марковски, автор на книги од повеќе области, дипломиран книжевник и апсолвент на Филозофија, создавач и главен уредник на порталот zenica.mk.

 • Култура 20.02.2014 13:48

  Повеќе се преведуваат странски, отколку македонски автори

  Mногу повеќе се преведуваат странски автори на македонски јазик отколку македонски автори на странски јазик – констатација на писателот Венко Андоновски. Според него, ваквиот тренд треба да сe смени што побрзо со оглед на тоа дека главното од светската книжевност е веќе достапно кај нас.

 • Култура 20.02.2014 13:43

  Нема нови и млади писатели за детска литература

  Стимулацијара на детското творештво и поддршката на проектите наменети за младата популација е еден од приоритетите на министерството за култура. Истакна министерката за култура Елизаббета Канческа Милевска по средбата со писателите за деца.

 • Култура 20.02.2014 10:42

  Сергеј Андреевски со изложба во САД

  Утре во градот Саутпорт на брегот на Атлантикот во САД, ќе биде отворена изложба на Сергеј Андреевски и неговите долгогодишни колеги од Германија и САД, Герлинде Пистнер и Дик Робертс.
 • Култура 19.02.2014 15:15

  Делата на две пријателски држави на една изложба

  Синоќа беше отворена втората меѓународна балканска изложба „Мост“.Изложени се 50 дела на 26 македонски уметници и на 26 ликовни уметници од Турција. Македонија и Турција долго време припаѓале на една културолошка матрица и тоа е важен момент во дефинирањето на подоцнежните развојни фази и етапи.

 • Култура 19.02.2014 09:06

  Последна изведба на „Атила“ во МОБ

  Македонската опера и балет вечер ќе одржи последна изведба на оперската претстава „Атила“ во режија на Дејан Миладиновиќ од Србија, под диригентство на неговиот сонародник Ѓорѓе Павловиќ.
   
 • Култура 18.02.2014 09:06

  Звуците на Сејсон и Филхармонијата во новиот театар

  По неверојатните настап на Емануел Сејсон со Македонската филхармонија во 2010 и 2011 година и одличните критики во македонскиот печат, овој фантастичен млад харфист повторно се враќа на концертниот подиум во Скопjе.
   
 • Култура 17.02.2014 09:30

  Поезијата на Маџиров во Италија

  Во италијанското поетско списание „Поесиа“ претставен е обемен избор поезија на Никола Маџиров е претставен.
   
 • Култура 16.02.2014 12:43

  Ќе се реставрира манастирот „Свети Никола“ - с. Љубанци

  При посетата на манастирот, Канческа - Милевска изјави дека за санација на лошата состојба во која се наоѓа конакот, оваа и наредната година ќе бидат одвоени средства од буџетот на Министерството за култура.

 • Култура 15.02.2014 16:23

  Монографија за битолски „Широк сокак“

  Битолскиот новинар и публицист во пензија Димитар Димитровски-Такец објави монографија на 725 страници „Перформансите на Широк сокак“.

Pages