• Македонија 03.12.2013 12:03

  Фуле: Комисијата има резервен план

  Комисијата имала резервен план за Македонија и интеграциите во ЕУ, односно на подобрување и усогласување на добрососедските односи со Бугарија и Грција, како и за преговарачки процес под покровителство на ОН.

 • Македонија 03.12.2013 11:42

  Вградување на владеењето на правото во процесот на проширување на ЕУ

  Асоцијацијата за развојни иницијативи „Зенит“ со поддршка на Програмата за владеење на правото во Југоисточна Европа на Фондацијата Конрад Аденауер на 4 декември 2013 година во просториите на информативниот центар на ЕУ организираат промотивен настан и дискусија на тема Вградување на владеењето н

 • Македонија 03.12.2013 09:44

  Нови селски патишта

  Нови патишта, водоводи и мостови за селата. Годинава Државата со скоро 24 милиони евра финансира 134 проекти во 72 опшини.

  Локалнаи или регионални патишта за  поврзување на села и населени места , мостови,  водоводи и рурална инфраструктура се проекти финансирани од  Државата.

 • Македонија 02.12.2013 20:36

  Се стега обрачот околу административците

  Се стега обрачот за работа во државната служба .. Два нови закони , за вработени во јавниот сектор и за администратни службеници диктираат нови правила и принципи.. за сите вработени во јавните институции -   ист статус ..

 • Македонија 02.12.2013 20:28

  Сами Љута не бил на Смилковското езеро

  Обвинет дека бил главен во давањето логистика и дека чувал стража додека биле масакрирани петтемина на Смилковското езеро, Сами Љута во целост го отфрли ова. Тврдеше дека  критичниот ден бил кај деверот на неговата сестра и ставал гипс картони.

 • Македонија 02.12.2013 20:07

  СДСМ со 13 предлози за измени во Изборниот законик

  Камен на сопнување меѓу власта и опозицијата барањето на СДСМ во изборниот процес да се забрани пуштање во употреба или започнување инфраструктурни објекти со државни пари,вонредна исплата на плати и пензии.Опозицијата бара одвојување на партиската од државната функција,утврдување фиксен максимал

 • Македонија 02.12.2013 19:25

  Почна примената на новиот Закон за кривична постапка

  Издадени првите наредби, направен првиот записник за увид на самото место  од страна на јавниот обвинител. Истрагата  е во тек. Почна примената на новиот Закон за Кривична постапка. Во  прибирањето на доказите клучна улога  ја доби  јавниот обвинител.

 • Македонија 02.12.2013 16:37

  Иванов во Виена

  Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, на 3 и 4 декември ќе престојува во работна посета на Република Австрија. Во вторник година, во Виена, претседателот Иванов ќе оствари средба со претседателот на Република Австрија, Хајнц Фишер.

 • Македонија 02.12.2013 16:04

  Празникот „Свети Климент Охридски“ неработен ден

  Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија,  8 Декември 2013 година (недела), односно 9 декември 2013 година (понеделник), празникот ‘’Св.

 • Македонија 02.12.2013 14:53

  Инвестициски бум во патната инфраструктура

  Крупни инфраструктурни зафати ја чекаат Македонија во 2014-та. Ќе се градат два нови автопати, ќе продолжат работите на Коридорот 10, ќе се модернизираат и рехабилитираат локални и регионални патишта. Вкупниот инвестициски бран е тежок над една милијарда евра.

Pages