Интересни податоци за сонот

05.12.2013 12:29

1.Сонот трае од 5 до 20 мин.Најдолгите сонови траат околу 35 до 40 мин.а најчесто сонуваме наутро.Просечно во текот на ноќта сонуваме вкупно околу 90 мин.Во текот на животот поминуваме околу 6 години сонувајќи;

2.Содржината на машките и женските соништа се разликува.Мажите сонуваат поагресивни сонови а најчесто  придружници им се мажидодека жените подеднакво сонуваат личности од двата пола;

3.Радост,среќа,страв се најчестите емоции во сонот.Носепак најчеста емоција е анксиозноста а поприсутни се негативните од позитивните емоции;

1.Сонот трае од 5 до 20 мин.Најдолгите сонови траат околу 35 до 40 мин.а најчесто сонуваме наутро.Просечно во текот на ноќта сонуваме вкупно околу 90 мин.Во текот на животот поминуваме околу 6 години сонувајќи;

2.Содржината на машките и женските соништа се разликува.Мажите сонуваат поагресивни сонови а најчесто  придружници им се мажидодека жените подеднакво сонуваат личности од двата пола;

3.Радост,среќа,страв се најчестите емоции во сонот.Носепак најчеста емоција е анксиозноста а поприсутни се негативните од позитивните емоции;

4.Сонуваат и лугјето без видслепите луѓе.Нивните соништа се еднакво живописни како и останатите,но наместо визуелизација најчесто во нивните соништа се присутни други информации добиени од  сетилата слухдопирвкус и мирис;

5.Додека сонуваме  ние сме парализирани бидејќи моторните неврони не се стимулирани.Сигурно  на повеќето од нас ни се случило по будењето од некој страшен сон да не можеме да се помрднеме.Иако е тоа лошо чувство психолозите уверуваат дека тоа трае само неколку минути додека се нормализираат мускулите;

6.Додека сонуваме ние ја губиме меморијата,токму затоа и 95 % од нашите сонови   не се паметат.Тоа  е така бидејќи во текот на сонот,фронталниот дел на мозокот кој ја складира меморијата не е активен во текот на РЕМ сонот (времето кога започнува сонувањето).