Фасцинантните светлини на „Аурора“

05.12.2013 12:38

Научниците на НАСА изјавија дека рефлексиите на сончевата светлина создадена од вртењето на поларните магнетски полиња на нашата Ѕвезда е завршена.  Овој феномен наречен Северни Светлини или Поларни Светлини се случува на секои 11 години, а според НАСА ова е најсоодветниот момент во оваа декада на Земкјата да се види, особено на Аљаска.  Филмот е за направен од Дејв Паркхарст, кој Аурора Бореалис ја нарекува „Божица на Светлината“.  Небото од црвена и бела,  добива портокалова, а потоа зелена  и розева боја. 

Научниците на НАСА изјавија дека рефлексиите на сончевата светлина создадена од вртењето на поларните магнетски полиња на нашата Ѕвезда е завршена.  Овој феномен наречен Северни Светлини или Поларни Светлини се случува на секои 11 години, а според НАСА ова е најсоодветниот момент во оваа декада на Земкјата да се види, особено на Аљаска.  Филмот е за направен од Дејв Паркхарст, кој Аурора Бореалис ја нарекува „Божица на Светлината“.  Небото од црвена и бела,  добива портокалова, а потоа зелена  и розева боја.