Спомени за театарот

07.12.2013 16:47

Целото семејство неколку часа пред претставата ,  се дотеруваше исто како за на бал. Иако поминаа цели 50 години , сеуште не ми исчезнува  од мисливе  легендарниот  Петре Прличко во „Чорбаџи Теодос“ , ни  ги раскажа  драматургот Братислав Димитров  сите убави спомени кои во себе ги чува од стариот театар.,

Пролетните денови мирисаа на театар , а салата во старата зграда беше исполнета со детски џагор , се присети и  Миодраг  Врчаковски.  на 14 години за прв пат стапнал вo стариот театар . 

Целото семејство неколку часа пред претставата ,  се дотеруваше исто како за на бал. Иако поминаа цели 50 години , сеуште не ми исчезнува  од мисливе  легендарниот  Петре Прличко во „Чорбаџи Теодос“ , ни  ги раскажа  драматургот Братислав Димитров  сите убави спомени кои во себе ги чува од стариот театар.,

Пролетните денови мирисаа на театар , а салата во старата зграда беше исполнета со детски џагор , се присети и  Миодраг  Врчаковски.  на 14 години за прв пат стапнал вo стариот театар . 

Повторното раѓање на македонскиот народен театар е духовен празник за нашиот народ , куќа во која е сплотена нашата култура и историја, ќе речат Димитров и Врчаковски.

Тука на ова место каде некогаш играле  кариерата ја почнале најголемите македонски актерски имиња тука ќе се пишува поновата историја на македонската култура  и уметност.

Викторија Тодоровскa