Богатство за престој на СП во Бразил

Мундијалот ексклузивно на МРТ

08.12.2013 22:07

Богатство за престој на СП во Бразил

Мундијалот ексклузивно на МРТ

По 64 години Мундијалот ќе се врати таму кадешто фудбалот е религија, страст, стил на живот. Бразил е земја на фудбалот, на убавите жени, на музиката, на карневалите, на забавите на коишто им нема крај. Една таква, најголема досега, ама и најскапа, ќе биде организирана летото наредната година.

Богатство за престој на СП во Бразил

Мундијалот ексклузивно на МРТ

По 64 години Мундијалот ќе се врати таму кадешто фудбалот е религија, страст, стил на живот. Бразил е земја на фудбалот, на убавите жени, на музиката, на карневалите, на забавите на коишто им нема крај. Една таква, најголема досега, ама и најскапа, ќе биде организирана летото наредната година.

Петтата најголема земја во светот е меѓу најпривлечните туристички дестинации, па Бразилците очекуваат од Светското првенство да заработат околу 70 милијарди долари. Затоа на оние што сакаат да ја почувствуваат фудбалската магија директно на местото на настанот ќе им биде потребна вреќа пари. Препораката за авантуристите, неизлечивите вљубеници во најважната споредна работа во светот, па и за богатите е организирајте го патувањето, резервирајте авонски билети и хотели веднаш, по можност „вчера“, затоа што проценките се дека цените во текот на мундијалот ќе „скокнат“ и за неверојатни 500 проценти.

Според американскиот бизнис портал „Портфолио“, за пат од Европа и сместување во Бразил и тоа само за првата фаза би биле потребни околу 7000 евра, додека престојот најмалку до четвртфиналето би чинел приближно 10 илјади евра. Тука не се вклучени влезниците за натпреварите коишто се движат од 15 долари за локалното население до 990 зелени банкноти. Дополнителна и тоа голема ставка во мундијалскиот буџет би биле меѓуградските патувања во Бразил. Причините се неколку.  Растојанието од најсеверниот град каде што ќе се играат натпревари, а тоа е Манаус во најголемата прашума во светот, па најдолу до југ изнесува 4502 километра. Колку за споредба,  далечината од градот на стрип јунакот Мистер Но до Порто Алегре е речиси иста како онаа меѓу Лисабон и Москва.

Проблемот е во тоа што во Бразил, таму каде што има, железницата е во катастрофална состојба. Останува автобускиот превоз којшто е најефтин, но не и најбезбеден, како и меѓуградските летови за коишто според весникот од Сао Паоло „Фоља“ цените за време на Светскиот шампионат се очекува да бидат поскапи и од авионските билети од Европа до Њујорк. Во моментов, најефтиниот авионски билет од Скопје преку Загреб и Лондон до Рио де Жанеиро и назад, изнесува 2350 евра. Ако сега резервирате, ноќ во хотелот Копакабана Рио кој се наоѓа крај славната плажа, чини околу 300 евра со вклучен доручек. Празни соби в сабота на пладне сеуште имаше. Побрзајте, затоа што веројатно многу брзо слободни места нема да има, а и бразилскиот туристички институт „Ембратур“ советува дека цената ќе се зголеми за петпати.

Ако овие бројки Ве исплашија, тука е Македонската телевизија којашто ќе ви овозможи да уживата во мундијалското лудило. Термините на натпреварите, со мали исклучоци, се прилагодени за Европа, 18, 21 и 22 часот и точно на полноќ. За да бидете подготвени за мундијалската грозница којашто ќе трае од 12 јуни до 13 јули 2014-та година, еве го распоредот на мечевите, како и на преносите на Македонската телевизија од сите 64 дуели.

12 јуни четврток Сао Паоло            Бразил – Хрватска                22.00

13 јуни петок Натал                          Мексико – Камерун              18.00

13 јуни петок Салвадор                    Шпанија – Холандија           21.00

13 јуни петок Куиаба                       Чиле – Австралија                00.00

14 јуни сабота Бело Хоризонте       Колумбија – Грција              18.00

14 јуни сабота Форталеза                 Уругвај - Костарика              21.00

14 јуни недела Манаус                     Англија – Италија                 00.00

15 јуни сабота Ресифе                      БСК – Јапонија                     03.00

15 јуни недела Бразилија                 Швајцарија - Еквадор           18.00

15 јуни недела Порто Алегре          Франција - Хондурас            21.00

15 јуни недела Рио де Жанеиро      Аргентина - БИХ                  00.00

16 јуни понеделник Салвадор         Германија - Португалија      18.00

16 јуни понеделник Куритиба        Иран – Нигерија                   21.00

16 јуни понеделник Натал               Гана – САД                            00.00

17 јуни вторник Бело Хоризонте    Белгија – Алжир                   18.00

17 јуни вторник Форталеза              Бразил – Мексико                 21.00  

17 јуни вторник Куиаба                   Русија – Ј. Кореја                  00.00

18 јуни среда Порто Алегре                        Австралија - Холандија        18.00

18 јуни среда Рио де Жанеиро         Шпанија - Чиле                     21.00

18 јуни среда Манаус                       Камерун – Хрватска             00.00

19 јуни четврток Бразилија              Колумбија – БСК                  18.00

19 јуни четврток Сао Паоло                        Уругвај – Англија                 21.00

19 јуни четврток Натал                    Јапонија – Грција                  00.00

20 јуни петок Ресифе                        Италија – Костарика             18.00

20 јуни петок Салвадор                    Швајцарија – Франција        21.00

20 јуни петок Куритиба                   Хондурас – Еквадор             00.00

21 јуни сабота Бело Хоризонте       Аргентина – Иран                18.00

21 јуни сабота Форталеза                 Германија - Гана                   21.00

21 јуни сабота Куиаба                      Нигерија - БИХ                     00.00

22 јуни недела Рио де Жанеиро      Белгија - Русија                     18.00

22 јуни недела Порто Алегре          Ј. Кореја – Алжир                 21.00

22 јуни недела Манаус                     САД - Португалија               00.00

23 јуни понеделник Куритиба        Австралија – Шпанија          18.00

23 јуни понеделник Сао Паоло       Холандија – Чиле                  18.00

23 јуни понеделник Бразилија        Камерун – Бразил                 22.00

23 јуни понеделник Ресифе             Хрватска – Мексико             22.00

24 јуни вторник Натал                     Италија - Уругвај                  18.00

24 јуни вторник Бело Хоризонте    Костарика – Англија                        18.00

24 јуни вторник Куиаба                   Јапонија – Колумбија           22.00

24 јуни вторник Форталеза              Грција - БСК                          22.00

25 јуни среда Порто Алегре                        Нигерија – Аргентина          18.00

25 јуни среда Салвадор                    БИХ – Иран                           18.00

25 јуни среда Манаус                       Хондурас – Швајцарија        22.00

25 јуни среда Рио де Жанеиро         Еквадор – Франција             22.00

26 јуни четврток Ресифе                  САД – Германија                  18.00

26 јуни четврток Бразилија              Португалија – Гана               18.00

26 јуни четврток Сао Паоло                        Ј. Кореја – Белгија                 22.00

26 јуни четврток Куритиба              Алжир – Русија                     22.00

28 јуни сабота Бело Хоризонте       А1 – Б2                                   18.00

28 јуни сабота Рио де Жанеиро       Ц1 – Д2                                  22.00

29 јуни недела Форталеза                Б1 – А2                                   18.00

29 јуни недела Ресифе                      Д1 – Ц2                                  22.00

30 јуни понеделник Бразилија        Е1 – Ф2                                  18.00

30 јуни понеделник Порто Алегре Г1 – Х2                                   22.00

1 јули вторник Сао Паоло               Ф1 – Е2                                  18.00

 

1 јули вторник Салвадор                 Х1 – Г2                                   22.00

 

4 јули петок Рио де Жанеиро          Е1 / Ф2 – Г1 / Х1                   18.00

 

4 јули петок Форталеза                    А1 / Б2 – Ц1 / Д2                   22.00

 

5 јули сабота Бразилија                    Ф1 / Е2 – Х1 / Г2                   18.00

 

5 јули сабота Салвадор                     Б1 / А2 – Д1 / Ц2                   22.00

 

8 јули вторник Бело Хоризонте      ПОЛУФИНАЛЕ                   22.00

                                  А1 - Б2  или Ц1 - Д2  против Е1 - Ф2 или Г1 - Х2

 

9 јули среда Сао Паоло                    ПОЛУФИНАЛЕ                   22.00

                                    Б1 - А2 или Д1 - Ц2 против Ф1 - Е2 или Х1 - Г2

 

12 јули сабота Бразилија                  ЗА ТРЕТО МЕСТО               22.00

 

13 јули недела Рио де Жанеиро       ФИНАЛЕ                               21.00

 

Напомена: поради подобра прегледност натпреварите што се играат точно на полноќ,

во овој ТВ распоред се ставени во денот што изминува.

 

Горан Стерјов