Формула 1

Бјанки на операција по тешка повреда на главата

05.10.2014 14:49

Со сериозни повреди на главата  се здобил возачот на Марусиа, Жил Бјанки по инцидентор и сударот со помошното  возило крај патеката .

„На КТ скенот се гледа дек претрпел сериозни повреди на главата и во моментов е на операција, по што ќе биде префрлен на интензивна нега“-се вели во соопштението на ФИА.

Со сериозни повреди на главата  се здобил возачот на Марусиа, Жил Бјанки по инцидентор и сударот со помошното  возило крај патеката .

„На КТ скенот се гледа дек претрпел сериозни повреди на главата и во моментов е на операција, по што ќе биде префрлен на интензивна нега“-се вели во соопштението на ФИА.

До инцидентот дојде во финишот на јапоското гран при откако круг порано од патеката излета Адријан Сутил. Излегувањето на безбедносното возило требаше да  овозможи персоналот крај патеката да го отстрани болидот на Сутил, но на истото место веднаш потоа излета и Бјанки директно удирајчи во еден од камионите дигалки кои го отстрануваа болидот на  Сутил. Според Адријан причината за излетувањето е аквапланингот што се создавал на тој дел од патеката Сузука.