Фејсбук подготвува сопствен сервис за мобилно плаќање

09.10.2014 12:51

Социјалната мрежа Фејсбук подготвува сопствен сервис за онлајн плаќање, што ќе претставува директен напад на ПејПал и Венмо. 
 
ТекКранч објави фотографии од новата платформа за плаќање што е резработена тајно за актуелната верзија на Фејсбук Месинџер за иОС. Новиот сервис овозможува корисниците да праќаат пари на пријатели, на ист начин како што праќаат фотографии и пораки.
 
Социјалната мрежа Фејсбук подготвува сопствен сервис за онлајн плаќање, што ќе претставува директен напад на ПејПал и Венмо. 
 
ТекКранч објави фотографии од новата платформа за плаќање што е резработена тајно за актуелната верзија на Фејсбук Месинџер за иОС. Новиот сервис овозможува корисниците да праќаат пари на пријатели, на ист начин како што праќаат фотографии и пораки.
 
Моментно системот работи единствено со дебитни кратички и нема дополнителни трошоци за негово користење.
 
На почетокот на годината компанијата го ангажира претседателот на ПејПал Дејвид Маркус, по што Зукенберг не криеше дека компанијата има амбивии за подготовка на сопствен систем на плаќање.