Растат депозитите и кредитирањето

27.12.2013 13:33

Депозитите и кредитирањето растат

Компаниите  се носители на зголемувањето на депозитите, за разлика од претходните квартали кога домаќинствата беа доминантни. Тие пак се раздвижувачите на кредитирањето. Нефункционалните кредити се намалуваат. Ова се  анализите на Народна банка за состојбите во банкарскиот сектор.  Тој  ја подобрува ефикасноста  заклучи советот на НБМ. Натамошното закрепнување  на економијата ќе придонесе за јакнење на кредитната активност, прогнозира Народна банка.    

Лиле Алтипармакова