Проекти на Mинистерство за култура за 2014 година

17.01.2014 17:11

Министерството за култура со богата програма годинава. 44 театарски премиери, 18 аматерски претстави, преводи на дела од странски автори, издавање 6 монографии, 14 стрипови, 37 книги за млади се само дел од проектите што ќе ги поддржи годинава Министерството за култура.

Министерството за култура со богата програма годинава. 44 театарски премиери, 18 аматерски претстави, преводи на дела од странски автори, издавање 6 монографии, 14 стрипови, 37 книги за млади се само дел од проектите што ќе ги поддржи годинава Министерството за култура.

Буџетот на Министерството изнесува 3,9 милиони денари.  Годинава првпат во земјава, од 4 до10 мај ќе се одржи Меѓународниот конгрес на филмските архиви на кој ќе присуствуваат околу 200 делегати од сите кинотеки од целиот свет. Предвидени се гостувања на сите национални театри во речиси сите градови во земјава. Во контекст на музичко-сценска дејност, централно место годинава има јубилејот на Македонската филхармонија која одбележува 70 години постоење. Поддржани се неколку аудио (звучни) списанија за слепите лица, како и електронскиот проект за културно издигање на лицата со пречки во менталниот развој.  Годинашниот буџет на Министерството за култура е за 11,6 насто поголем од ланскиот