По МНТ, нов турски театар

18.01.2014 15:00

Турските уметници во изминативе години работеа во дотраен објект , во не баш сјајни услови .  По 6 децении тие конечно добиваат сцена  каде ќе ја создаваат новата театарска историја . За глумците тоа ќе биде поттик и инсипирација да продолжат со блескавите резултати и да ја промовираат Македонија во светот . На свеченото поставување на камен темелникот  присуствуваше и премиерот  Македонија Никола Груевски , а присутна беше и турска делегација на чело со вицепремиерот на Турција Емрулах Ишлер.

Турските уметници во изминативе години работеа во дотраен објект , во не баш сјајни услови .  По 6 децении тие конечно добиваат сцена  каде ќе ја создаваат новата театарска историја . За глумците тоа ќе биде поттик и инсипирација да продолжат со блескавите резултати и да ја промовираат Македонија во светот . На свеченото поставување на камен темелникот  присуствуваше и премиерот  Македонија Никола Груевски , а присутна беше и турска делегација на чело со вицепремиерот на Турција Емрулах Ишлер.

Груевски Тој потенцираше дека повеќе од половина век турскиот театар е двигател на македонската театарска уметност и досега 40 години заедно делеле објект со Албанскиот театар за конечно пред една недела да започне реконструкцијата на Албанскит театар и денеска изградбата на Турскиот театар.

Турскиот театар ќе биде модерен објект кој ќе го краси Скопје  и ќе биде на 8 нивоа од кои 5 надземни и 3 подземни.

Викторија Тодоровска