Храна која нетреба да ја избегнуваме

21.01.2014 13:55

Колку повеќе  јадеме зелка, толку повеќе се намалува ризикот за рак и други болести.

Колку повеќе  јадеме зелка, толку повеќе се намалува ризикот за рак и други болести.
Покрај зелката како важен составен дел од храната се смета шеќерната репка. Витамините кои ги содржи шеќерната репка исто така се одлични за заштита против ракот како и за добро функционирање на срцето. Луѓето кои практикуваат да јадат цвекло имаат помала веројатност да добијат болест на артериите. За контрола на шеќерот во крвта најважен е циметот кој исто така е добар и за работата на срцето. Научниците пресметале дека кај луѓето со второ ниво на дијабетес консумирањето на еден грам цимет дневно, во период од шест недели може да го доведе во ред нивото на шеќерот во крвта. Во две зрнциња шипка има доволни витамини кои за еден ден може да го намалат нивото на крвен притисок за 21%. Во четири зрнциња шипка се состојат дури 50% од витамин Ц кои се потребни за дневно внесување  во човечкиот организам.
како лек во борбата против шеќерот се користат јаготките. Состојките кои се содржат во јаготките се  користат наместо инсулин. Не е важно како ќе ги јадете, дали суви или свежи или со јогурт - јаготките секогаш на човечкиот организам ќе му ги понудат најпотребните витамини.Како една од главните причини за настанувањето на ракот се уништените крвни зрнца. Како главен заштитник на крвните зрнца се сувите сливи