Експериментална вакцина против ХИВ

05.02.2016 11:33

Новата вакцина засега се покажала сигурна, и предизвикала „умерена“ реакција на човечкиот имунолошки состав против ХИВ.

Научници од Харвард развиваат вакцина против ХИВ која се темели врз вируси на настинка, пишува списанието „Annals of Internal Medicine“.

Новата вакцина засега се покажала сигурна, и предизвикала „умерена“ реакција на човечкиот имунолошки состав против ХИВ.

Во експериментите спроведени врз 217 испитаници е користена вакцина втемелена на аденовируси серотип 26 и 35.

Станува збор за типови на вируси на настинка, кои се релативно ретки и многу луѓе немаат имунитет врз нив.