Штетните дејства на Кока-кола

24.01.2014 14:42

Кога  ќе испиеме чаша кока-кола сме внесле 10 лажички шечер во нашиот организам.Но,фосфорната киселина  го намалува слаткиот вкус и затоа не повраќаме.По дваесетина минути  во нашиот организам се случува инсулинска експлозија.Црниот дроб целиот шеќер го претвара во маснотии.По четириесетина минути ни се шират зениците,расте крвниот притисок,рецепторите во мозокот се блокирани и затоа не чувствуваме вртоглавица.Се зголемува производството на допамин кој предизвикува пријатно чувство,слично дејство како и тоа на хероинот.По еден час фосфорната киселина реагира со калциумот,магнезиумот и цинко

Кога  ќе испиеме чаша кока-кола сме внесле 10 лажички шечер во нашиот организам.Но,фосфорната киселина  го намалува слаткиот вкус и затоа не повраќаме.По дваесетина минути  во нашиот организам се случува инсулинска експлозија.Црниот дроб целиот шеќер го претвара во маснотии.По четириесетина минути ни се шират зениците,расте крвниот притисок,рецепторите во мозокот се блокирани и затоа не чувствуваме вртоглавица.Се зголемува производството на допамин кој предизвикува пријатно чувство,слично дејство како и тоа на хероинот.По еден час фосфорната киселина реагира со калциумот,магнезиумот и цинкот во дебелото црево и предизвикува додатна експлозија во метаболизмот.Се зголемува потребата за мокрење така  што калциумот,ммагнезиумот и цинкот кои биле наменети за нашето тело заедно со електролитите на натриумот и водата се исфрлаат.По околу два часа хаосот во телото стивнува и почнуваме да чувствуваме недостаток од шеќер.Телото ги нема потребните минерали за нормално функционирање,а ние чувствуваме вознемиреност.Телото чувствува потреба за кофеин и за уште повеже кока-кола.Иако нашето тело создава антиоксиданси,тие не се доволни за борбата со слободните радикали.Затоа,дополнително треба да се внесуваат преку храната.Најважни антиоксиданси се: селен,витамин Е,витамин Ц,каротеноид, полифенол,коензим Q10.