Изречената казна спрема Кежаровски е непропорционална

Камбовски: Изречената казна спрема Кежаровски е непропорционална

24.10.2013 14:01

За тешки кривични дела се изрекуваат казни затвот од пет години.

Судиите  мора да бидат  многу внимателни при донесувањето одлуки во случаи кога треба да се измери јавниот интерес . Изречената казна спрема Кежаровски е непропорционална, смета професорот  Камбовски.   Ваква каква што оваа пресуда би паднала во Стразбур и тоа секако би донело уште некој негативен поен на контото на  евроинтеграциите  на земјава.

Волку висока казна не е изречена за откривање сведок ниту во Хашкиот трибунал. Казната не смее да биде средство за поткусурување со луѓето препудпредува Камбовски. Во случајот ликвидација сите зборуваат за откривање на идентитетот на заштитениот сведок наместо за откривање на убиецот.

Вчерашните реакциите на новинарските здруженија и други релевантни институции според Камбовски и претходно и сега се  добронамерни. Токму во насока на давање до знаење на судот да обрне внимание дека новинарската професија по дефиниција е во служба на јавноста.