Што се случува кога пиете кафе на празен желудник

12.08.2016 14:18

Кафето е важен антиоксидант, па дури докажано е дека и во некои ситуации спречува развој на малигни клетки, но ако кафето се пие на празен стомак, тогаш работите не се толку позитивни.

Дали кафето е здраво за нашиот организам е прашање кое експертите често го поставуваат. Секако дека тоа пружа многу поволности на организмот, но постојат некои работи на кои мора да се обрне внимание.

Кафето е важен антиоксидант, па дури докажано е дека и во некои ситуации спречува развој на малигни клетки, но ако кафето се пие на празен стомак, тогаш работите не се толку позитивни.

Филџан црно кафе на празен желудник поттикнува создавање на желудечна киселина, што посебно им штети на луѓето со гастритис.

Дури ни здравите стомаци не се поштедени, бидејќи засиленото лачење на киселина предизвикува непријатност во текот на јадењето и пречки кај варењето, а протеините кои не се варат предизвикуваат надуеност, киселини, повраќање, иритација, воспаление, па дури и рак на дебелото црево.

Затоа експертите препорачуваат пред кафето да се изеде барем кришка леб.

Ако веќе не можете да јадете толку рано, барем разблажете го кафето со млеко.