Две киви дневно за подобар имунитет и повеќе енергија

27.01.2017 12:01

Само едно киви со средна големина (75 грамови) содржи 50,2 милиграми витамин Ц и ја задоволува дневната потреба на организмот за овој витамин.

Киви претставува едно од омилените овошја на нутриционистите бидејќи релативно мала количина од ова овошје обезбедува доволно хранливи вредности како што е на пример витаминот Ц, што е особено важен за имунитетот и ни помага да ги избегнеме настините и грипот.

Само едно киви со средна големина (75 грамови) содржи 50,2 милиграми витамин Ц и ја задоволува дневната потреба на организмот за овој витамин.

Овој витамин исто така е важен и за здравиот изглед на кожата, бидејќи го поттикнува создавањето на колаген.