„Гугл“ ќе учествува во проекти за креирање вештачка интелигенција

31.05.2017 13:23

Во рамките на програмата, интернет гигантот ќе ги снабдува компаниите и со финансии и со информации. Финансиската поддршка ќе биде делумно обезбедена од фондот Гугл Венчрс.

„Гугл“ почнува програма за помош на компании посветени на изработка на вештачка интелигенција, пишува „Тек-Њуз“.

Во рамките на програмата, интернет гигантот ќе ги снабдува компаниите и со финансии и со информации. Финансиската поддршка ќе биде делумно обезбедена од фондот Гугл Венчрс.

Програмата ќе ја води Ана Патерсон, досегашна потпретседателка на „Гугл“, каде што впрочем, една од главните преокупации и беше вештачката интелигенција.