Мадрид ја обвинува Москва за вмешаност во каталонскиот референдум

14.11.2017 09:51

Шпанските власти откриле групи стационирани од руска територија кои преку активности на социјалните мрежи влијаеле врз резултатот од гласањето...

Официјален Мадрид тврди дека одредени групи од Русија ги искористиле друштвените мрежи за организирање на каталонскиот референдум за независност со цел да ги дестабилизираат Шпанија и Европската унија. Откриена е серија од лажни профили, од кои 50% биле од Русија, а 30% од Венецуела. Официјална Москва, а и претставниците на каталонската власт негираат каква било соработка околу референдумот.

„Голема активност беше насочена од руската територија. Потенцирам: од руска територија што не значи дека биле од владата на Русија. Постојат организации од јавниот или привантиот сектор, кои сакаат да интервернираат во националната политика и да создадат нестабилност во Европа“, изјави Марија Долорес де Коспедал, министерка за одбрана на Шпанија.

И дел од раководството на НАТО, чијашто членка е Шпанија, верува дека постои руска стратегија за дезинформирање со цел да го уништи единството на Западот, особено на Европската унија којашто воведе санкции поради анектирањето на Крим. На почетокот на годинава, американските разузнавачки служби го обвинија Кремљ за вмешаност во последните преседателски избори во САД.

Шпанската криза е резултат на референдумот за независност на Каталонија кој беше одржан и покрај забраната од Уставниот суд на земјата. Разрешениот лидер на регионалната влада Карлес Пуџдемон побегна во Белгија откако беше обвинет за агитирање, организирање на гласањето и за проневера. Официјален Брисел ја поддржува идејата за обединета Шпанија, но потенцира дека проблемот мора да се реши на домашен терен.

 

Маја Филдишев