Еврозона

Избор на нов претседател на Еврогрупата

04.12.2017 12:00

Во трката се министрите за финансии на Португалија, Луксембург, Летонија, и на Словачка.

Министрите за финансии на 19-те земји што го користат еврото како национална валута, во Брисел го избираат следниот претседател на Еврогрупата.

Во трката се министрите за финансии на Португалија, Луксембург, Летонија, и на Словачка.

Шефот на еврогрупата има мандат од две и пол години и претседава со месечните состаноци, чија цел е да се заштитат националните економски политики.