Најлуди закони за пивото ширум светот

26.02.2014 12:16

Кога можете да видите пијан Шкотланѓанец во сопственост на крава?
Одговор: Никогаш! Тоа е против законски.

Тоа не е единствено бизарно законско ограничување за пиење на пиво во светот. Еве уште неколку најчудни закони поврзани за пиење на пиво.

Нигерија
Во Нигерија е забранет увоз на пиво, како и негово производство. Но, ако некаде сепак најдете и купите пиво, можете слободно да го пиете, само ако сте постари од 18 години.

Кога можете да видите пијан Шкотланѓанец во сопственост на крава?
Одговор: Никогаш! Тоа е против законски.

Тоа не е единствено бизарно законско ограничување за пиење на пиво во светот. Еве уште неколку најчудни закони поврзани за пиење на пиво.

Нигерија
Во Нигерија е забранет увоз на пиво, како и негово производство. Но, ако некаде сепак најдете и купите пиво, можете слободно да го пиете, само ако сте постари од 18 години.

Небраска
Во оваа американска држава важат неколку чудни закони поврзани за пивото, меѓу другото и тоа дека нелегално е да се продава пиво на приватен имот, ако притоа не правите лонец чорба. Нема ни збор за тоа дали истото важи и во случај да стоплите ручек од претходниот ден.

Аљаска и Охајо

Во Аљаска е забрането да се дава пиво на лос, веројатно затоа што не поднесуваат алкохол. Меѓутоа, во Охајо е сосема во ред да се подели пиво со риба, под услов да не ја испијаните.

Ајова

Ако планирате со сопругата во кревет да пиете пиво за да се опуштите, водете сметка да не земете повеќе од три голтки, бидејќи во спротивно ви следува парична казна.

Русија

До пред неколку години, пивото не се сметало за алкохолен пијалок во Русија, бидејќи процентот на алкохол бил помал од 10 отсто. Пивото важело за прехранбен производ и можело да се продава во секое време од денот и да се пие јавно. Иако последните години законите се построги, забраната за конзумирање и продажба на алкохол на лица помлади од 18 години и понатаму се толкува многу растегливо.

Шкотска

Во Шкотска сите закони поврзани за алкохолот се сфаќаат многу сериозно, вклучувајќи го и тој дека пијано лице не може да биде во сопственост на крава.

Канада

Во Саскачеван регион во Канада забрането е да се пие вода и пиво, но тоа не важи за другите делови на државата.

Тексас

Своевремено во Тексас било против законски да се има енциклопедијата Британика, бидејќи во неа можат да се најдат рецепти за домашно производство на пиво.

Австралија

Во Западна Австралија важи крајно бизарен закон: забрането е да се шмрка од лименка пиво меѓу градите. Казната за тие кои не го почитуваат овој закон е 1.000 австралиски долари.