Изградбата на јужноевропскиот руски гасовод стартува во ноември,во Бугарија интензивно се гради

Македонија вклучена во Јужниот Поток

12.11.2013 11:08

 Изградбата на гасоводот Јужен Тек во Србија ќе почне на 24 Ноември-договорија на денешната средба во Белград-премиерот Ивица Дачиќ и директорот на руски Газпром Алексеј Милер. На средбата, како што соопштија од српската Влада, се разговарало и за можноста, еден крак од гасоводот да оди кон Македонија, што го потврди и Дачиќ во изјавата за медиумите-

 Изградбата на гасоводот Јужен Тек во Србија ќе почне на 24 Ноември-договорија на денешната средба во Белград-премиерот Ивица Дачиќ и директорот на руски Газпром Алексеј Милер. На средбата, како што соопштија од српската Влада, се разговарало и за можноста, еден крак од гасоводот да оди кон Македонија, што го потврди и Дачиќ во изјавата за медиумите-

-Сакаме да создадеме основа, од Србија еден крак да може да оди кон Република Српска. Знаете, јас разговарав и со Македонскиот премиер и тие се заинтересиран еден крак од Србија да оди и кон Македонијаиизјави Ивица Дачиќ, премиер на Србија.. 

Ова е една од најголемите инвестиции во Србија, чија вредност изнесува 1,7 милијарди евра-изјави Дачиќ, со која Србија сака да прерасне во регионален енергетски центар. Еден крак, покрај Македонија, се предвидува да оди и кон Косово.

.

Оливер Бранковиќ постојан дописник на МРТ од Белград, Србија