Малта ке продава пасоши и државјанства на странци

14.11.2013 16:15

Малетешкиот парламнет одлучи  да продава   малтешко државјанство за 650 илјади евра на трети земји . Според планот на премиерот Џозеф  Маскат  на оваа островска земја  за кратко време   ке се зголеми буџетот   и тоа за 30 милиони евра. Опозицијата  е пpoтив, бидејки   стравува  дека  Малта   би  се претворила  во даночен рај како што се  Карибите .

Малетешкиот парламнет одлучи  да продава   малтешко државјанство за 650 илјади евра на трети земји . Според планот на премиерот Џозеф  Маскат  на оваа островска земја  за кратко време   ке се зголеми буџетот   и тоа за 30 милиони евра. Опозицијата  е пpoтив, бидејки   стравува  дека  Малта   би  се претворила  во даночен рај како што се  Карибите .

Малта очекува  од продажбата на пасоши  и државјанства  на туѓинци   да го зголеми приходот ,  и на тој   начин  да го привлече   вниманието на  тајкуните  тие   да     инвестираат   на островот. Од оваа    шема  се проценува за   кусо  време  да се соберат околу 30 милиони евра,  а, се  очекува секоја година да аплицираат до 300 богати странци. Малта е членка на  Шенген зоната без внатрешни граници  во Унијата ,   и поради  што  новите инвеститори  ке можат да слободно да патуваат   низ Унијата и во Америка

 **  Експертите  во   Брисел  сметаат   дека   секоја земја членка на Унијата самостојно одлучува за странските инвестирања и одобрувањето на престој и правото на работа на странците ,  но и  дека     околу ова прашање  има  и некои законски нејаснотии**

 Дека Малта не е  осамена во ваквата политика на одбрување на  државјанство на странците, говори примерот на Монако ,  каде  што вакви документи   може  да добие   секој оној   само ако   купи  нешто  од скапите  недвижности . Слични закони  на сила  се и во  Црна Гора  каде што лицата од трети земји добиваат пасоши  ако вложат најмалку половина милион евра . Исклучок е Франција  којашто не дозволува      на француските државјани да  заработуваат во земјата, а  данокот   којшто е многу помал  да го плаќаат во Монако.

 Мирјана Василева