Торнада од синока беснеат во Сад

19.11.2013 09:29

Серија торнада зафатија  најмалку  10 сојузни американски  држави, поради што  властите   прогласија високо ниво на опасност.

Во централниот дел  на државата Илионис  куќите се уништени до темели, а населението беше евакуирано во повеќе скривници. Најтешко е погодено гратчето Вашингтон во Илионис со 15  илјади жители каде што загина едно лице а  над 30-тина се повредени.

Невремето  е проследено со силен  ветер, кој  според метеоролошката служба се движи кон Чикаго  загрозувајќи  повеке делови од средниот запад.

Серија торнада зафатија  најмалку  10 сојузни американски  држави, поради што  властите   прогласија високо ниво на опасност.

Во централниот дел  на државата Илионис  куќите се уништени до темели, а населението беше евакуирано во повеќе скривници. Најтешко е погодено гратчето Вашингтон во Илионис со 15  илјади жители каде што загина едно лице а  над 30-тина се повредени.

Невремето  е проследено со силен  ветер, кој  според метеоролошката служба се движи кон Чикаго  загрозувајќи  повеке делови од средниот запад.

За  годинашнава сезона на  тафуните на Пацификот и на Атлантикот, Светската метереолошка  агенција соопшти  дека освен  тајфунот што  ги погоди филипините ,  годинава   била просечна за тропските циклони.

Регистрирани се вкупно 86  тропски бури, коишто беа  нееднакво распоредени  на  земјината топка вели   Мишел  Џарод –генерален секретар на СМА

Извештајот   на Светската   метеоролошка  агенција   вели дека 2013 та     година   беше една од најтоплите   и според мерењата, во првите  9 месеци биле за о, 48 Целзуисови степени повисоки, што  се изедначува со 2003 та година.  Најтопла година откако се мерат темепературите е 2010 та. 

 

Мирјана Василева