Облечете фармерки и одбележете го светскиот ден

23.04.2014 12:48

Денот на фармерките се одбележува од 1998 година, кога Врховниот Суд во Италија го отфрла случајот на силување со објаснување дека жртвата носела многу тесни фармерки.
Како што истакнал судијата во одлуката, поради тесните фармерки кои силувачот не можел да и ги соблече, жртвата сама допринела да биде силувана.
 
Поради ваквата неверојатна одлука жените во Парламентот отстапија од пропишаниот дрес код и тој ден на работа се појавуваaт во фармерки како знак на солидарност за жртвата.
Денот на фармерките се одбележува од 1998 година, кога Врховниот Суд во Италија го отфрла случајот на силување со објаснување дека жртвата носела многу тесни фармерки.
Како што истакнал судијата во одлуката, поради тесните фармерки кои силувачот не можел да и ги соблече, жртвата сама допринела да биде силувана.
 
Поради ваквата неверојатна одлука жените во Парламентот отстапија од пропишаниот дрес код и тој ден на работа се појавуваaт во фармерки како знак на солидарност за жртвата.
Од тогаш 23 април е прогласен за Светскиот ден на фармерките и е формирана непрофитната организација „Peace Over Violence“.
 
Креативниот директор на Guess, Пол Марчијано ги подржува сите фондации кои се посветени во промоцијата на мир, толеранција и еднаквост и токму затоа на 17 март, брендот спроведе маркетинг кампања за оваа цел и донираше еден милион долари во непрофитната организација  „Peace Over Violence“ за отворање на 24 часовна бесплатна телефонска линија, за едукација и нудење бесплатни адвокатски совети.