Рекорден број корисници на новиот иОС7 на „Епл“

23.09.2013 12:52

Новиот оперативен систем на „Епл“ иОС7, иако достапен само еден ден, веќе се користи процентуално на поголем број уреди, отколку последната верзија на „Гугл“ оперативниот систем Андроид. 
 
Според податоците на аналитичката компанија Микспиксел, околу 13 отсто корисници на „Епл“ мобилни уреди веќе имаат иОС7, додека последната верзија на Андроид Жели Бин оперативниот систем, која е достапна од 24 јули, удело на смартфони на кои е инсталирана изнесува само 8,5 проценти. 
 
Новиот оперативен систем на „Епл“ иОС7, иако достапен само еден ден, веќе се користи процентуално на поголем број уреди, отколку последната верзија на „Гугл“ оперативниот систем Андроид. 
 
Според податоците на аналитичката компанија Микспиксел, околу 13 отсто корисници на „Епл“ мобилни уреди веќе имаат иОС7, додека последната верзија на Андроид Жели Бин оперативниот систем, која е достапна од 24 јули, удело на смартфони на кои е инсталирана изнесува само 8,5 проценти. 
 
Порталот „Течмеме“ објави податоци дека оваа страница веќе ја посетиле двојно повеќе корисници за иОС7, отколку што тоа го нарпавиле за иОС 6. „Епл“ оперативните системи имаат традиција на брзо прифаќање, така што иОС6 во првот месец го прифатија дури 63 проценти од корисниците.
 
По претставувањето на новиот иОС7 оперативниот систем и негото поставување за преземање од „Епл“ серверите на компанијата синоќа се преоптоварија, оставајќи илјадници корисници без можност да го преземат новиот оперативен систем.