Жрепката-прв чин од мондијалската еуфорија

04.12.2013 10:34

ФИФА го потврди најавеното дека при извлекувањето на  групите за светското првенство во Бразил ќе се раководи  според  ранг  листата на репрезентациите од октомври 2013 година.

32-те земји учеснички на Мондијалот  ќе бидат извлекувани од четири сада:

1.Бразил, Шпанија, Аргентина, Белгија, Колумбија, Германија, Швајцарија, Уругвај

2.Брегот на слоновата коска, Гана, Алжир, Нигерија, Камерун, Чиле, Еквадор

3.Јапонија, Иран, Ј.Кореа, Австралија, САД, Мексико, Костарика, Хондурас

ФИФА го потврди најавеното дека при извлекувањето на  групите за светското првенство во Бразил ќе се раководи  според  ранг  листата на репрезентациите од октомври 2013 година.

32-те земји учеснички на Мондијалот  ќе бидат извлекувани од четири сада:

1.Бразил, Шпанија, Аргентина, Белгија, Колумбија, Германија, Швајцарија, Уругвај

2.Брегот на слоновата коска, Гана, Алжир, Нигерија, Камерун, Чиле, Еквадор

3.Јапонија, Иран, Ј.Кореа, Австралија, САД, Мексико, Костарика, Хондурас

4.БиХ, Хрватска, Англија, Грција, Италија, Холандија, Португалија, Русија, Франција

Ќе бидат формирани осум групи со по четири репрезентации. Во полу диригираната жрепка домаќинот, Бразил  е првата селекција во А групата и ќе игра во премиерниот натпревар.

Извлекувањето  ќе се одржи на 6 декември во Коста до Сауипе  со учество на  ѕвездите на светскиот фудбал Кафу, Зидан, Матеус, Јеро, Канаваро, Чигија, Харст, Кемпес. Спектаклот ќе биде пренесуван од 193 земји. Почетокот на преносот на Македонската телевизија е во 17 часот.

 

Златко Калински