• Економија 18.06.2018 14:49

  Државна помош за компаниите

  Пари од државата за компаниите што инвестирале и отвориле нови работни места во 2017-та, најави вицепремиерот за економски прашања. Почна да функционира програмата за финансиска поддршка на инвестициите.

 • Економија 18.06.2018 10:16

  Агенцијата за стокови резерви ќе откупува пченица

  Земјоделците бараат пченицата да чини минимум 12 денари за килограм, а стоковните резерви да почнат со откупот на 1 јули, наместо во октомври или во ноември кога веќе нема да има жито за продавање.

 • Економија 15.06.2018 10:47

  Можностите за инвестирање претставени во Франкфурт

  Владин економски тим е во посета на Франкфурт. Пред германските инвеститори претставени можностите за инвестирање во Македонија. Компаниите покажале интерес за вложување во земјава и за продлабочување на економската соработка.

 • Економија 05.06.2018 15:03

  До крајот на јуни ќе заврши рехабилитацијата на автопатот Скопје - Тетово

  До крајот на месецов ќе заврши рехабилитација на патот Скопје- Тетово во должина од 17 километри, уверува Министерството за транспорт. Оштетувањата на делницата се санираат со 1,1 милион евра од Буџетот на ЈП за државни патишта, потоа ќе се распише тендер за потегот од Тетово до Гостивар.

 • Економија 05.06.2018 12:40

  Тевдовски: Стапката на ДДВ за станови останува 5 %

  Данокот на додадена вредност од пет проценти за новите станови нема да се зголемува. Останува ист и во наредните пет години, потврди министерот за финансии Тевдовски. Според градежниците, интересот за купување стан се зголемува.

 • Економија 05.06.2018 11:19

  Се продолжува рокот за приватизација на државно земјиште

  Министерството за финансии подготви измени на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост, со кои се пролонгира рокот за поднесување на барање за приватизација на земјиштето.

 • Економија 04.06.2018 15:34

  Жените сѐ уште далеку од менаџерски позиции

  Жените сѐ уште се далеку од високи менаџерски позиции во компаниите од енергетскиот сектор. Традиционалните бариери и семејните обврски и натаму претставуваат препреки за напредување во хиерархијата.

 • Економија 04.06.2018 15:24

  И оваа сезона нема автопат во две насоки на Коридорот 10

  До средината на јули ќе се работи на делницата Неготино- Демир Капија, до крајот на август ќе се рехабилитира патниот правец Демир Капија- Неготино. И оваа туристичка сезона, нема да се вози по автопат во два правци на Коридорот 10.

 • Економија 04.06.2018 10:58

  Две нови странски инвестиции во ТИРЗ Скопје

  Во првото тримесечие годинава имало рекорден износ на странски инвестиции во вкупна вредност од 235 милиони евра, истакна вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев.

 • Економија 01.06.2018 16:17

  Нова авиолинија Скопје- Варшава

  За 20- тина дена истекува договорот со нискобуџетската „Виз Ер“, со нови пет милиони евра од државната каса во следните три години ќе продлжи субвенционирањето на евтините авиолетови. Владата сѐ уште ги работи критериумите, јавниот повик го најави за крајот на јуни.

Pages