• Економија 30.12.2013 12:48

  Вечер извлекување за наградната игра за фискални сметки

  Вечер се извлекува станот од наградната игра ,,Фискална в рака-награда без мака “ во 20 часот на првата програма на Македонската Телевизија.

 • Економија 30.12.2013 10:38

  Буџет за земјоделството за 2014та година

  Стокмен буџетот за земјоделството за 2014 година.

 • Економија 28.12.2013 14:51

  Груевски со бизнис заедница

  Зголемувањето на нарачките  и драстичното зголемување на производството на домашната текстилна индустрија ,металната и на дрвната го подигнаа индустриското производство кое во ноември порасна за 3,1% во однос на истиот период лани .Ова е добар старт за 2014-та е заедничка оценка на  премиерот Гру

 • Економија 27.12.2013 13:46

  Фонд за воведување на Халал стандарди

   Со 3,1 милиони денари ќе се финансира воведувањето на ХАЛАЛ стандардите во 10 компании кои ќе се пријават на јавниот оглас на Министерството за економија.  Почнувајќи од 27-ми јануари,ќе треба да ја достават потребната документација.Според ресорниот министер Ваљон  Сараќини ова ќе им овозможи зг

 • Економија 27.12.2013 13:33

  Растат депозитите и кредитирањето

  Компаниите  се носители на зголемувањето на депозитите, за разлика од претходните квартали кога домаќинствата беа доминантни. Тие пак се раздвижувачите на кредитирањето. Нефункционалните кредити се намалуваат.

 • Економија 26.12.2013 15:44

  Цените на пазарите скокнаа пред празниците

  Тиквата најевтина, костените најскапи. Тезгите полни со јужно овошје, но и со оранжериски производи. Сепак, пазарџиите велат дека неколку дена пред новогодишните празници потрошувачката е речиси  преполовена.

  - Многу  слабо, полошо е од лани .Не можеме да го продадеме ова на тезгите .

 • Економија 26.12.2013 15:21

  Анализа: Прогнозите на Заев нереални

  Просечната плата не може да порасне ако политичарите го посакаат и го ветат тоа,  смета професорот Томе Неновски кој во анализа за МРТ вели дека се нереални најавите за зголемување на платите за 100 евра во приватниот сектор.

 • Економија 26.12.2013 13:15

  Оглас за ко-финансирање на земјоделците

  До 15-ти идниот месец задругите и земјоделците можат да аплицираат за субвенции за механизација и опрема. Критериум за добивање на средствата е - прв дојден прв услужен.

 • Економија 25.12.2013 19:05

  Бизнисот трпи поради празниците

  Божик. Божја љубов влегува во домовите. Време е да се биде со семејството, со најблиските. Како што велат, без разлика каде и да си – за Божик дома да си.

 • Економија 25.12.2013 18:28

  Eлектронски постапките за поврат на извозното ДДВ

  Барањата за поврат на извозното ДДВ ќе се поднесуваат електронски. Царинската управа и УЈП воспоставуваат интегриран систем. Компаниите ќе бидат поштедени од шалтерите на  даночните служби и  долгите  постапки за собирање писмени докази –за што трошеа и повеќе од една недела..

Pages