• Економија 25.12.2013 12:31

  Нови парцели под закуп

  Повеќе од 2 600 хектари државно земјоделско земјиште се дава под закуп за подигнување на винарници, лозови и овошни насади, ароматични растенија и откупни центари. Закупот може да трае од 15 до 50 години.

 • Економија 24.12.2013 22:21

  Зголемена потрошувачка на струја

  Густата магла и ниската надворешна температура ги принудија  скопјани да останат дома , што ја крена потрошувачката на електрична  енергија.Тоа најдобро се гледа во деновите на викендот,кога  термо печките , панелите и  клима уредите работеа без прекин .

 • Економија 24.12.2013 17:07

  Во приватниот сектор одново „К-15“

  Ова е една од измените во Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството што денеска го потпишаа ССМ и ОРМ.

  Во Општиот колективен договор е предвидена и можноста на ниво на дејност да се утврди и повисок износ на регрес од оној утврден во ОКД.

 • Економија 24.12.2013 16:13

  Скопски Хилтон ќе се отвори во 2014-та

  Скопски Хилтон ќе биде отворен кон крајот 2014-та, две години пред првично зададениот рок за изградба – уверува бизнисменот Ајдован Адемовски, кој ја има франшизата за овој светски хотелски бренд.

 • Економија 21.12.2013 19:05

  Продолжен проектот „Купи куќа, купи стан“

  Проектот „Купи куќа, купи стан“ со кој на граѓаните им се даваат субвенции при купување на стан или куќа ќе продолжи за уште една година.
   
 • Економија 20.12.2013 15:44

  Растот на БДП петти во Европа

  Во собранието продолжи расправата за буџетот. Најголемите критики доаѓаат од опозициската СДСМ. Ресорниот министер Ставрески појасни дека Македонија во последните 7 години остварила просечен раст, петти најдобар во Европа.

 • Економија 19.12.2013 16:51

  Надлежните лансираа нов проект!

   

  “Човек кој има решение како референт е референтна стапка” – Ова е само еден од одговорите што ги добивме од граѓаните на прашањето “што е референтна стапка”.

 • Економија 19.12.2013 11:42

  Истекува рокот за отпис на камати на достасаните обврски

  На 31 декември 2013 година истекува рокот за поднесување Барања за отпишување на пресметаните неплатени камати по основ на достасани обврски за придонеси од задолжително социјално осигурување кои настанале во периодот од јануари 2009 година, заклучно со декември 2012 година.

 • Економија 18.12.2013 16:20

  Банките во 2014-та ќе го одврзат ќесето

  Економскиот раст ги подгреа надежите на компаниите дека банките в година конечно ќе го засилат кредитирањето. Банкарите ветија дека ќе го одврзат ќесето, поттикнати од добрите економски резултати.

 • Економија 17.12.2013 16:04

  Втор ден дебата за Буџетот

  За власта развоен Буџет, но така не смета и опозицијата. Мнозинството вели дека со зголемувањето на средствата за капитални инвестиции за 20 проценти ќе се стимулира економијата и ќе се обезбеди растот в година. Нивните политички конкуренти обвинија дека немало ниту денар за енергетика.

Pages