• Економија 20.01.2014 16:40

  Kомпаниите поблиску до европските фондови вредни над 80 милијарди евра

  Во следните шест години македонските компании ќе можат да ги користат европските фондови вредни повеќе од 80 милијарди евра. За овие пари тие ќе можат да аплицираат доколку се приклучат кон поголеми конзорциуми.

 • Економија 20.01.2014 15:11

  НБРМ: Не се знае како ќе изгледа новата банкнота од 200 денари

  Во врска со вестите што се појавија во некои медиуми, а се однесуваат на изгледот на банкнотите што во иднина треба да бидат пуштени во оптек, Народната банка на Македонија (НБРМ) преку соопштение на интернет страницата истакнува дека не може да се зборува за и

 • Економија 20.01.2014 15:00

  4.000 вработувања годинава

  Преку активни програми и мерки за вработувања опфатени во Оперативниот план за 2014 година предвидени се вработувања на 4.000 лица, соопшти премиерот Никола Груевски во обраќањето пред синдикатите во Домот на АРМ, осврнувајќи се на активностите што се преземаат

 • Економија 20.01.2014 09:07

  „Џонсон Контролс“ во Штип ќе вработи над 1.400 лица

  Светскиот гигант за происзводство за опрема за автомобили, „Џонсон Контролс“, денеска во Технолошко- индустриската развојна зона (ТИРЗ) во Штип ја отвара новата фабрика.

 • Економија 19.01.2014 11:44

  Новата банкнота со Александар Македонски ја вознемири Атина

  Македонската банкнота од 200 денари со Александар Македонски ги растревожи Грците. Грчките медиуми новата банкнота ја претставуваат како шлаканица од Македонија за грчката дипломатија.

 • Економија 17.01.2014 17:07

  Рекордно ниво на лоши кредити

  Според последните податоци на Народната банка на Македонија (НБРМ), лошите кредити кои банките не можат да ги наплатат достигнаа нов рекорд во ноември.

 • Економија 16.01.2014 16:48

  Прва инвестиција во тетовската индустриска зона

  Италијанската компанија „Итек“ која произведува композитни материјали се очекува наскоро да започне со изградба на нов објект во индустриската зона во Тетово, информираа од Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот.

 • Економија 16.01.2014 15:20

  Интернет игрите на среќа под домашна капа

  Домашните играчи годишно трошат и по десет милиони евра на игри на среќа кои се организираат преку интернет – покажале пресметките на властите. Ова се пари кои секоја година се одлеваат од земјава. Токму затоа, на пролет овој бизнис ќе го превземе домашна компанија – Државна видео лотарија.

 • Економија 16.01.2014 10:10

  Сепак недоволен раст на светската економија

  ММФ идната недела ќе ги објави прогнозите за економскиот раст во светот во 2014-та. Иако Директорката на ММФ Кристин Лагард на првата конференција во Вашингтон во новата година не сакаше да посочи бројки, изјави дека тој во просек ќе биде под 4 проценти и се уште е многу низок.

 • Економија 15.01.2014 15:29

  Македонската економија и натаму ќе расте – оценува НБМ

  Македонската економија и натаму ќе расте  веројатно со интензитет како и во третиот квартал лани . овие оценки  Народна Банка  ги темели пред се врз поволните движења во градежништвото и  врз  сигналите за закрепнување на индустриската активност .

Pages