• Економија 08.01.2014 16:40

  Македонија – скриен бисер на Балканот

  Македонија е скриен бисер на Балканот која ги нуди најдобрите услови за водење бизнис во Европа.

 • Економија 08.01.2014 13:10

  Најмногу извезуваме во Германија

  Надворешно – трговската размена  во  11 –те  месеци лани е зголемена за 2,8 насто во однос на истиот период претходната година .

 • Економија 07.01.2014 16:25

  Зголемен извоз на вино

  2013 беше родната година за лозарите. Поголемото количество винско грозје од 27 проценти донесе и добар пласман на виното. До декември, винарските визби од извезот заработија 42 милиона евра.

 • Економија 06.01.2014 18:53

  Нови девет месеци за откуп на дворното место

  Дополнителен рок за откуп на дворното место по едно евро за квадратен metaр добија граѓаните. Откако по завршувањето на претходниот рок до декември 2012 беа формирани близу 2000 предмети, Владата реши да им даде шанса на оние што не го сторија тоа.

 • Економија 05.01.2014 14:51

  Закупеното земјиште ќе може да се пренесува

  Доколку земјоделецот се вработи, се пензионира, се пресели или од кои било други причини не сака повеќе да се занимава со земјоделско производство, договорот за закуп на државното земјиште ќе може да продолжи.

 • Економија 04.01.2014 15:02
 • Економија 03.01.2014 14:38

  Солени цени на пазарите

  Трпезата полна колку и паричникот. Граѓаните внимателно избираат што ќе купат за божиќната трпеза . Солени се цените пред празниците - 120 денари за килограм костени со тенденција цената  уште да оди нагоре, околу  150 за ореви, портокалите  се 40 денари , мандарините 50. Најевтина е тиквата.

 • Економија 02.01.2014 13:37

  Оптимизам и барања во Новата година

  Стопанските комори во Новата година влегуваат со оптимизам, но и со неколку сугестии и барања за економски успешна година. Прво - реализација на најавените капитални инвестиции, второ - освојување на алтернативни пазари со заеднички производ, и трето - зголемување на извозот.

 • Економија 01.01.2014 17:00

  Македонија и Словенија на добар пат

  Македонија и Словенија се почесни гости на економската манифестација на Германското здружение за источна и централна Европа што се одржа вчеравечер  во Берлин.

 • Економија 01.01.2014 15:07

  Во општина Петровец нова трафостаница

  Новата 110 киловолтна разводна постројка во општина Петровец директно е поврзана со националниот електроенергетски систем.Според генералниот директор Спасов,МЕПСО во континуитет вложува во одржувањето,надградбата и во модернизацијата на преносната мрежа.

Pages