• Економија 02.01.2014 13:37

  Оптимизам и барања во Новата година

  Стопанските комори во Новата година влегуваат со оптимизам, но и со неколку сугестии и барања за економски успешна година. Прво - реализација на најавените капитални инвестиции, второ - освојување на алтернативни пазари со заеднички производ, и трето - зголемување на извозот.

 • Економија 01.01.2014 17:00

  Македонија и Словенија на добар пат

  Македонија и Словенија се почесни гости на економската манифестација на Германското здружение за источна и централна Европа што се одржа вчеравечер  во Берлин.

 • Економија 01.01.2014 15:07

  Во општина Петровец нова трафостаница

  Новата 110 киловолтна разводна постројка во општина Петровец директно е поврзана со националниот електроенергетски систем.Според генералниот директор Спасов,МЕПСО во континуитет вложува во одржувањето,надградбата и во модернизацијата на преносната мрежа.

 • Економија 30.12.2013 14:49

  Економски очекувања за 2014-та

  Стопанството очекува многу поуспешна 2014-та година. Кризата во Европа завршува, се зголемуваат нарачките од бизнис - партнерите. Реалниот сектор влегува во нови инвестиции, ќе апсорбира повеќе работници.

 • Економија 30.12.2013 14:03

  Поскапуваат бензините , дизелот со иста цена

  Поскапуваат бензините за половина денар . Од полноќ , Еуросуперот  95  ќе се продава за 78 , 5  денари за литар , а Еуросуперот 98  за 80 денари . Дизелот останува иста цена , се точи за 70 денари за литар.

 • Економија 30.12.2013 12:48

  Вечер извлекување за наградната игра за фискални сметки

  Вечер се извлекува станот од наградната игра ,,Фискална в рака-награда без мака “ во 20 часот на првата програма на Македонската Телевизија.

 • Економија 30.12.2013 10:38

  Буџет за земјоделството за 2014та година

  Стокмен буџетот за земјоделството за 2014 година.

 • Економија 28.12.2013 14:51

  Груевски со бизнис заедница

  Зголемувањето на нарачките  и драстичното зголемување на производството на домашната текстилна индустрија ,металната и на дрвната го подигнаа индустриското производство кое во ноември порасна за 3,1% во однос на истиот период лани .Ова е добар старт за 2014-та е заедничка оценка на  премиерот Гру

 • Економија 27.12.2013 13:46

  Фонд за воведување на Халал стандарди

   Со 3,1 милиони денари ќе се финансира воведувањето на ХАЛАЛ стандардите во 10 компании кои ќе се пријават на јавниот оглас на Министерството за економија.  Почнувајќи од 27-ми јануари,ќе треба да ја достават потребната документација.Според ресорниот министер Ваљон  Сараќини ова ќе им овозможи зг

 • Економија 27.12.2013 13:33

  Растат депозитите и кредитирањето

  Компаниите  се носители на зголемувањето на депозитите, за разлика од претходните квартали кога домаќинствата беа доминантни. Тие пак се раздвижувачите на кредитирањето. Нефункционалните кредити се намалуваат.

Pages