• Економија 26.12.2013 15:21

  Анализа: Прогнозите на Заев нереални

  Просечната плата не може да порасне ако политичарите го посакаат и го ветат тоа,  смета професорот Томе Неновски кој во анализа за МРТ вели дека се нереални најавите за зголемување на платите за 100 евра во приватниот сектор.

 • Економија 26.12.2013 13:15

  Оглас за ко-финансирање на земјоделците

  До 15-ти идниот месец задругите и земјоделците можат да аплицираат за субвенции за механизација и опрема. Критериум за добивање на средствата е - прв дојден прв услужен.

 • Економија 25.12.2013 19:05

  Бизнисот трпи поради празниците

  Божик. Божја љубов влегува во домовите. Време е да се биде со семејството, со најблиските. Како што велат, без разлика каде и да си – за Божик дома да си.

 • Економија 25.12.2013 18:28

  Eлектронски постапките за поврат на извозното ДДВ

  Барањата за поврат на извозното ДДВ ќе се поднесуваат електронски. Царинската управа и УЈП воспоставуваат интегриран систем. Компаниите ќе бидат поштедени од шалтерите на  даночните служби и  долгите  постапки за собирање писмени докази –за што трошеа и повеќе од една недела..

 • Економија 25.12.2013 13:53

  Ремонт и градежни работи на пругата Ногаевци-Неготино

  Со заем на Европската банка за обнова и развој  в петок почнуваат  градежните работи за ремонт на железничката делница Ногаевци – Неготино од Коридорот 10, во должина од 31 километар. Вкупната цена на проектот којшто треба да се заокружи до ноември 2014-та,  изнесува  околу 9,4 милиони евра.

 • Економија 25.12.2013 12:31

  Нови парцели под закуп

  Повеќе од 2 600 хектари државно земјоделско земјиште се дава под закуп за подигнување на винарници, лозови и овошни насади, ароматични растенија и откупни центари. Закупот може да трае од 15 до 50 години.

 • Економија 24.12.2013 22:21

  Зголемена потрошувачка на струја

  Густата магла и ниската надворешна температура ги принудија  скопјани да останат дома , што ја крена потрошувачката на електрична  енергија.Тоа најдобро се гледа во деновите на викендот,кога  термо печките , панелите и  клима уредите работеа без прекин .

 • Економија 24.12.2013 17:07

  Во приватниот сектор одново „К-15“

  Ова е една од измените во Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството што денеска го потпишаа ССМ и ОРМ.

  Во Општиот колективен договор е предвидена и можноста на ниво на дејност да се утврди и повисок износ на регрес од оној утврден во ОКД.

 • Економија 24.12.2013 16:13

  Скопски Хилтон ќе се отвори во 2014-та

  Скопски Хилтон ќе биде отворен кон крајот 2014-та, две години пред првично зададениот рок за изградба – уверува бизнисменот Ајдован Адемовски, кој ја има франшизата за овој светски хотелски бренд.

 • Економија 21.12.2013 19:05

  Продолжен проектот „Купи куќа, купи стан“

  Проектот „Купи куќа, купи стан“ со кој на граѓаните им се даваат субвенции при купување на стан или куќа ќе продолжи за уште една година.
   

Pages