• Економија 16.12.2013 20:26

  Почна пленарната расправа за државната каса

   Во неа се предвидени: зголемување на капитални инвестииции, за што в година ќе бидат искорстени 365 милиони евра, пет процентно зголемување на пензиите,  платите во јавната администрација, на социјалната помош, 140 милиони евра за земјоделски субвенции.

 • Економија 16.12.2013 15:23

  Ќе се градат 30–ина винарии, се продава државен имот

  На 31 локација ќе се градат винарии. Државата распиша објава за отуѓување градежно неизградено земјиште по пат на електронско наддавање. Во Кавадарци се продаваат три градежни парцели, во Неготино 17 , а во Росоман 11 парцели. Почетната цена е 61 денар за квадратен метар.

 • Економија 15.12.2013 21:24

  Утре стартува дебатата за буџетот 2014

  Државната каса за 2014 ќе тежи 2,8 милијарди евра. Во фокусот се капиталните инвестиции. Утре стартува дебатата за буџетот. Министерот Ставрески очекува жестока, но и стручна расправа.
 • Економија 13.12.2013 19:11

  Раст на БДП и во третиот квартал!

  3,3 проценти изнесува растот на БДП во третиот квартал, објави Државната статистика. Извозот на стоки и услуги зголемен за 7,2 %, увозот се намалил за 2,1.

 • Економија 13.12.2013 16:38

  Енергетски биланс

  И во иднина   две  третини  од потребите ќе се обезбедуваат од домашни извори,  а остатокот ќе се увезува . Нафтата и струјата учествуваат со  80 % во вкупната потрошувачка ,а остатокот отпаѓа на  другите  видови енергија.Сепак во фокусот е  електричната енергија.

 • Економија 12.12.2013 19:17

  Експанзија на трговски центри

  Нови светски брендови надофат на македонските купувачи. Во изминативе 3 години експанзија на трговски центри и големи маркети. Зголеменaта конкуренција треба да ги намали цените-велат економистите.

 • Економија 12.12.2013 13:11

  Банкарите ветија доволно пари за добрите проекти на фирмите

  2013-та беше добра економска година за Македонија,  растот беше придвижуван од високото ниво на капитални инвестиции и од зголемувањето на извозот,особено од  фабриките на странските компании што работат во слободните економски зони .В година вицепремиерот очекува зголемување на инвестициите на п

 • Економија 11.12.2013 13:34

  Груевски во Германија

  Премиерот Никола  Груевски  и владиниот економски тим  ги презентираа  можностите за инвестирање  во Берлин  , на Конференцијата што ја организира Здружението за Источна и Средна Европа , во кое членуваат фирми што инвестирааат во 29 земји .

 • Економија 11.12.2013 12:41

  Mакедонската економија да биде столб на сите политики

  Македонската економија да ја задржи стабилноста, да биде цврст столб на сите други политики, домашна задача од  гувернерот Богов за да се задржи рамнотежата на добрите  економски перформанси наспроти проекциите за раст на приватниот сектор в година.

 • Економија 11.12.2013 11:07

  Дојче Банк: македонски инвестициски новини

  Владина делегација предводена од претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, а во чиј состав се и заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања, г-дин Владимир Пешевски, министерот без ресор задолжен за привлекување на странски

Pages