Општество

Револт поради платите

Граѓаните револтирани поради одлуката на Уставен за платите на функционерите. Основицата за пресметка се зголемува, Владата размислува за намалување на коефициентите...

Повеќе
Позиционирања

Уставни измени

Мицкоски фрли ракавица, ВМРО-ДПМНЕ подготвено да прифати уставни измени по хрватски тек- Mакедонија држава на еден народ и на малцинствата коишто живеат во неа...

Повеќе
Трговија

Ограничени цени

Почна примената на владината мерка за ограничување на цените на дел од хигиенските производи. Завршени се анализите за овошјето и зеленчукот...

Повеќе
Загриженост

Нуклеарна закана

Русија го презема претседавањето со Советот за безбедност. ООН предупреди – ризикот од употреба на нуклеарно оружје поголем од кога било претходно...

Повеќе
  • Сусамот, односно семето на сусамот, спаѓа во најстарите зачини кои се во употреба уште од 1.600 година п.н.е. Ова омилено и вкусно семе може да се употреби во најразлични видови на храна и печива, зеленчук, салата па дури и со риба. Исто така, со цедење на сусамот се добива сусамово масло, кое е едно од најчистите и најздрави масла во светот.