Банките се полни со пари , каматите нема да растат

03.12.2013 23:14

Каматите нема да растат , трендот на намалување ке продолжи  во 2014 тата , банките се полни со пари. Економскиот амбиент е поволен, с  кредитирањето да  се зголеми  – тврди првиот човек на НЛБ Тутунска.Најновите мерки на Централната банка да не се плака камата на задолжителната резерва , банките да се упатуваат наместо на благајнички записи со 3,2 насто ,  на седумдневни депозити сведени на минимална каматна стапка – ги посочува како аргументи ..

Каматите нема да растат , трендот на намалување ке продолжи  во 2014 тата , банките се полни со пари. Економскиот амбиент е поволен, с  кредитирањето да  се зголеми  – тврди првиот човек на НЛБ Тутунска.Најновите мерки на Централната банка да не се плака камата на задолжителната резерва , банките да се упатуваат наместо на благајнички записи со 3,2 насто ,  на седумдневни депозити сведени на минимална каматна стапка – ги посочува како аргументи ..

,, По овие мерки најверојатно ке следи и пагање на каматите на депозитите што анчи дека не очекувам каматоте на кредитите да растат .. Ке има зголемено кредитирање со оглед дека економијата во МАкедонија за годинава може да се каже дека е напат на опоравување и бележи раст . Сето тоа влијае на банкарскиот сектор да дава повеке кредити – рече Горги Јанчевски – Претседател на управниот одбор на НЛБ Тутунска банка.

Нефункционачните кредити се на исто ниво како претходните месеци. Процентот е повисок кај фирмите , наслението во најголем дел ги сервисира обврските за земените  кредити . Во Тутунска која годинава по шести пат е прогласена за банка на годината велат – речиси и да нема лицитација на станови ставени под хипотека .

Сузана Фиданска Стоевска