Флаширана вода содржи стотици илјади пластични парчиња

18.01.2024 12:58

Во изминатите години се зголемува глобалното внимание на микропластиката, која се отцепува од поголемите извори на пластика и сега се наоѓа речиси насекаде.

Флашираната вода е до стопати полоша отколку што се мислеше кога станува збор за бројот на мали пластични парчиња што ги содржи, наведено е во нова научна студија. Користејќи најнова технологија, научниците избројале просечно 240 илјади забележливи делови од пластика во литар вода кај популарните брендови, помеѓу 10 и 100 пати повисоки од претходните проценки, што предизвикува потенцијални здравствени проблеми кои бараат дополнително проучување.

Во изминатите години се зголемува глобалното внимание на микропластиката, која се отцепува од поголемите извори на пластика и сега се наоѓа речиси насекаде.

Додека микропластиката е нешто под пет милиметри, нанопластиката се дефинира како честички под еден микрометар или милијардити дел од метар, толку мали што можат да поминат низ дигестивниот систем и белите дробови, влегувајќи во крвотокот директно и од таму до органите, вклучувајќи го и мозокот и срцето. Тие исто така можат да ја преминат плацентата во телата на неродените бебиња.