Здравје

Жалфија за смирување, освежување и енергија

28.02.2024 14:05

Има антибактериско дејство, помага за смирување, освежување, енергија, против болки и висока температура, а го намалува и нивото на шеќер.

Жалфијата може да ја добие титулата најлековита билка на светот, со оглед на тоа дека помага при повеќе состојби. Има антибактериско дејство, помага за смирување, освежување, енергија, против болки и висока температура, а го намалува и нивото на шеќер.

Според некои истражувања, помага за дијабет и за Алцхајмер. Се користи и за лекување авти, за непријатен здив, за проблеми со грло и крајници, против дијареа и повраќање. Познато е дека помага и при работата на цревата.

Препорачано е чај од жалфија да се пие барем еднаш неделно.