Култура

Ретроспективата „Великаните на Браќа Манаки“ продолжува и во март

06.03.2024 10:29

Во Кинотека филмовите од ретроспективата „Великаните на Браќа Манаки“ се прикажуваат секоја среда од 20:00, а во Центарот за култура Битола секој понеделник од 20:00...

Во пресрет на 45-ото издание на Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ Кинотеката на Македонија, фестивалот, Центарот за култура Битола организираат ретроспектива на култни филмови чии кинематографери се некои од досегашните лауреати на „Браќа Манаки“.

Во Кинотека филмовите од ретроспективата „Великаните на Браќа Манаки“ се прикажуваат секоја среда од 20:00, а во Центарот за култура Битола секој понеделник од 20:00.

Во март во рамките на ретроспективата ќе бидат прикажани следниве филмови:

АМЕЛИ (2001), снимен од францускиот кинематографер БРУНО ДЕЛБОНЕЛ, добитник на Специјалната златна Камера 300 за посебен придонес на светската филмска уметност на ИФФК „Браќа Манаки“ во 2011 година, шесткратно номиниран за Оскар, како и добитник на Меѓународната награда и на наградата ASC на Американското здружение на кинематографери и Европската филмска награда за најдобра кинематограферска работа. 

ДОБРИОТ, ЛОШИОТ И ГРДИОТ (1966), снимен од италијанскиот кинематографер Тонино Дели Коли, добитник на Златната Камера 300 за животен опус на ИФФК „Браќа Манаки“ во 2002 година, на Меѓународната награда на Американското здружение на кинематографери и на четири Давид ди Донатело награди за најдобра фотографија. Режисер на филмот е постојаниот соработник на Дели Коли, култниот Серџо Леоне. 

ЕРИН БРОКОВИЧ (2000), снимен од веројатно најголемиот кинематографер на американскиот независен филм, Роберт Лакман, добитник на Златната Камера 300 за животен опус на ИФФК „Браќа Манаки“ во 2019 година, трикратно номиниран за Оскар, последен пат оваа, 2024 година, како и добитник на Наградата за животно дело на Американското здружение на кинематографери и на БАФТА наградата за најдобра кинематограферска работа во игран филм. 

ЛЕОН ПРОФЕСИОНАЛЕЦОТ (1994), снимен од францускиот кинематографер Тјери Арбогаст, добитник на Наградата на публиката на ИФФК „Браќа Манаки“ во 2006 година, како и трикратен добитник на наградата Цезар за најдобра фотографија и на Големата награда за техничко достигнување на Канскиот филмски фестивал.