Оскари

„Опенхајмер“ е апсолутен победник 96. доделување на наградите Оскар

11.03.2024 09:15

„Опенхајмер“ е апсолутен победник на 96. доделување на наградите Оскар, со освоени седум статуетки за најдобар актер ...

„Опенхајмер“ е апсолутен победник на 96. доделување на наградите Оскар, со освоени седум статуетки за најдобар актер, споредна машка улога, режија, монтажа, кинематографија, музика и филм на годината. Килијан Марфи ја доби наградат оскар за најдобра машка улога за филмот „Опенхајмер“.

Најдобра актерка е Ема Стоун за улогата во филмот „Кутрите суштества“ . „Оскарот“ за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје, го доби „Зона на интерес“.

Наградата за документарен филм му припадна на „20 дена во Мариопол“.