Здравје

Овесни снегулки за хранлив појадок

19.03.2024 19:54

Богати се со влакна, па секако нема да огладнете после само еден час, ниту пак ќе бидете прејадени па нема да имате „место“ за ручекот ...

Овесни снегулки – тие се евтини, се подготвуваат лесно, а изобилуваат со хранливи материи. Богати се со влакна, па секако нема да огладнете после само еден час, ниту пак ќе бидете прејадени,па нема да имате „место“ за ручекот.

Токму поради овие факти овесните снегулки претставуваат совршен оброк, а најголем бенефит од нив може да имате ако ги консумирате во утринските часови – еве и три причини за тоа овесните снегулки изобилуваат со влакна коишто помагаат во одржувањето на телесната тежина.

Диететските влакна се исклучително важни за намалување на нивото на холестеролот, а ако го намалите холестеролот, го намалувате и ризикот за срцеви заболувања. На крајот на краиштата, еден од нив се и диететските влакна. Телото ги вари бавно, па шеќерот во крвта постепено се зголемува, што штити од дијабетес тип два.

Овесот е богат со антиоксиданти кои можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок, преку поттикнување на продукцијата на азотен моноксид.

 

 

 

 

 

 

Фото: / Веривал