Здравје

Здравствени придобивки од бадемовото млеко

15.04.2024 10:47

Бадемовото млеко содржи некои здравствени придобивки како што се протеини, здрави масти, калциум, витамин Е, витамин Д, калиум, натриум, шеќер итн. Шеќерот кој се наоѓа во ова млеко е природен...

Бадемовото млеко е млеко од растително потекло кое се користи како алтернатива на кравјото млеко.

Ова млеко се добива со мелење бадеми со вода и има остар вкус кој се наведнува кон слатко. На бадемовото млеко му недостасуваат некои витамини и минерали кои ги има кравјото млеко.

Анализата направена од „American Society of Nutrition“ покажа дека во споредба со кравјото млеко, алтернативното млеко содржи калциум, витамин Д и протеини во само 12 проценти од она што го содржи кравјото млеко.

Сепак, бадемовото млеко содржи некои здравствени придобивки како што се протеини, здрави масти, калциум, витамин Е, витамин Д, калиум, натриум, шеќер итн. Шеќерот кој се наоѓа во ова млеко е природен.

Консумирањето бадемово млеко го збогатува организмот со витамин Е, кој е моќен антиоксиданс. Се смета за добра опција за оние кои се нетолерантни на лактоза. Може да придонесе за добро здравје на коските поради содржината на калциум и витамин Д. Помага и за регулирање на шеќерот во крвта.

Бидејќи содржи витамин А, бадемовото млеко е добро за видот.