Здравје

Јајца - полни со минерали и витамини

06.05.2024 12:52

Јајцата се полни со минерали и витамини. Откриено е дека витамините А и Б12 ги стимулираат имунитетните функции, а овие витамини се наоѓаат во јајцето. Диетата што содржи јајца ни помага да добиеме два витални минерали за здравјето на имунитетот, а тоа се цинкот и селенот...

Витаминот Д е хранлива материја од суштинско значење за развој на коските, здравје на скелетот, здрави мускули и регулирање на имунитетскиот систем, но сепак се проценува дека 1 од 8 лица ширум светот имаат недостаток на витамин Д. Витаминот Д е основна хранлива материја со неколку важни функции, јајцата можат да ви помогнат да го направите тоа. Исто така познат како „сончев витамин“, витамин Д се произведува во вашата кожа како одговор на сончевата светлина и исто така природно се произведува во мал број на храна, вклучувајќи јајца.

Јајцата се полни со минерали и витамини, а според Medical News Today, тие се одлични за имунитет. Имено, откриено е дека витамините А и Б12 ги стимулираат имунитетните функции, а овие витамини се наоѓаат во јајцето. Диетата што содржи јајца ни помага да добиеме два витални минерали за здравјето на имунитетот, а тоа се цинкот и селенот.

Витамините во јајцата не се важни само за зајакнување на имунолошкиот состав – тие се неопходни и за здравјето на мозокот. До неодамна се сметаше дека жолчките може да го зголемат нивото на лош холестерол, што може да доведе до срцеви заболувања и затоа многумина решија да ја избегнуваат оваа храна или да јадат само белки.

Иако неколку студии докажаа дека јадењето јајца може да го зголеми добриот холестерол, истовремено имајќи номинален или никаков ефект.