Кинотека ќе го реставрира „Мис Стон“

23.05.2024 14:32

Премиерата на оваа дигитално реставрирана копија ќе се одржи на 21 септември во летното кино на Кинотеката, како и ширум Европа преку онлајн проекција во живо.

Кинотека ова година ќе го реставира филмот „Мис Стон“ на Жика Митровиќ, во рамки на проектот „Сезона на филмски класици“ кој е во организација на Европската асоцијација на кинотеки – „ACE - Association des Cinémathèques Européennes“ .

На 20 мај Европската асоцијација на кинотеки го претстави oвогодинешното издание на проектот „Сезона на филмски класици“, за време на 77-мото издание на Канскиот филмски фестивал и меѓу 24 европски институции чиј главен фокус е зачувување на филмското наследство, се најде и Кинотеката која оваа година аплицираше со дигитална реставрација на филмот „Мис Стон“ (1958).

Премиерата на оваа дигитално реставрирана копија ќе се одржи на 21 септември во летното кино на Кинотеката, како и ширум Европа преку онлајн проекција во живо.

Водејќи се од начелото за подигање на јавната свест за активностите на европските филмски архиви кои одговорно и неуморно работат на зачувување и промоција на филмското културно наследство и развој на кино кулутрата, особено кај помладите генерации, Кинотеката го одбра овој значаен филм за македонската кинематографија со цел да биде дигитализиран и презентиран пред домашната, но и пред европски филмска публика, стои во соопштението.

Филмот „Мис Стон“ ја раскажува приказната за киднапирањето на американската протестантска мисионерка Елен Стоун и нејзината сопатничка Катерина Цилка од страна на четата на Јане Сандански кои за нивно ослободување бара откуп кој треба да служи за финансирање на македонската револуционерна борба.

Главните улоги ги толкуваат Олга Спиридоновиќ, Илија Милчин, Марија Тоциноски, Илија Џувалековски, Петре Прличко и др. Филмот е снимен во колор синемаскоп техника, што своевремено била новина во југословенската филмска индустрија, а Олга Спиридоновиќ и Петре Прличко за своите улоги – Елен Стон и Манданата - биле наградени со „Златна арена“ за најдобра актерка и најдобар актер на филмскиот фестивал во Пула во 1959 година.

Годинешната програма на „Сезона на филмски класици“  е курирана од 24 европски институции, а филмската програма на ова издание ќе понуди разноликост - од раните неми класици, до научно-фантастични и ноар филмови како и филмски дела кои кои ги допираат темите за човештвото, ропството и доминацијата, авторитарните режими и меморијата.