Здравје

Неколку корисни ефекти од оризот

28.05.2024 20:26

Оризот често се нарекува лош јаглехидрат, има одредени несакани ефекти кои може да ве изненадат, но има и корисни ефекти врз вашето тело...

Белиот ориз е еден од најпопуларните видови храна во целиот свет, но рафинираниот ориз е со полоша репутација, бидејќи од него се отстранети голем дел од хранливите материи на зрното. Оризот често се нарекува лош јаглехидрат, има одредени несакани ефекти кои може да ве изненадат, но има и корисни ефекти врз вашето тело.

Оризот е богат извор на јаглехидрати, поради што брзо го ублажува чувството на глад. Покрај тоа, делува како антиоксиданс и го намалува нивото на холестерол. Арсенот е елемент кој доколку се консумира често и во големи количини може да доведе до непријатни здравствени исходи.

Нутриционистите предупредуваат за неговото присуство во оризот, а количината на арсен во оризот зависи од тоа колку од овој елемент има во почвата каде што расте. Докажано е дека во оризот има помалку арсен, но секогаш можете да проверите дали нивото на арсен е пониско или повисоко во регионот од каде што доаѓа оризот што го консумирате. Заедно со калциум, витамин Д и магнезиум, оризот содржи една есенцијална хранлива материја за здравјето на коските, односно манган.

Манганот е минерал кој помага во трансформирањето на протеини и јаглехидрати во енергија, а претставува и антиоксиданс. За уште подобро зајакнување на коските, изберете кафеав ориз кој обезбедува и до 88% од дневната потребна доза на манган, но од друга страна, кафеавиот ориз нема да ви даде енергија како белиот ориз, а исто така е потешко да се вари.