„Boyhood“ со најмногу Златни глобуси

12.01.2015 13:35

Златен глобус за најдобар актер во драми е доделен на Еди Редмејн за улогата во филмот „Чудесна приказна за времето“, додека Џулијан Мур за најдобра актерка во остварувањето „Still Alice“...

Филмот „Boyhood“на режисер Ричард Линклејтер ја освои американска филмска награда Златен глобус во три категории - за најдобар драмски филм, режија и споредна женска улога, додека бурлескниот филм на Вес Андерсон е прогласен за најдобар филм во категоријата комедии.
 
Златен глобус за најдобар актер во драми е доделен на Еди Редмејн за улогата во филмот „Чудесна приказна за времето“, додека Џулијан Мур за најдобра актерка во остварувањето „Still Alice“.
 
Најдобар актер во комедија е Мајкл Китон во филмот „Човекот птица“ (Birdman), остварување кое беше фаворит на овогодишниот Златен глобус.
 
Ејми Адамс доби Златен глобус за најдобра актерка во комедијата „Големи очи“ (Big Eyes).
 
Рускиот филм „Левијатан“ е прогласен за најдобар странски филм.
 
Во телевизиските категории, за најдобра драмска серија е „Showtime“, најдобар актер Кевин Спејси во серијата „Куќа од карти“, а за најдобра актерка Рут Вилсон во „Showtime“