Процесорот за храна од Стартрек наскоро и реалност

29.01.2014 23:17

Репликаторот за процесирање на храна во најпопуларната научно фантастична серија Стар Трек може наскоро од научна фантастика да прејде во научен факт. Назад во Мај 2013 година, НАСА како што ги постави и своите цели за мисијата на Марс, ни открива дека здружувањето со Systems & Materials Research Consultancy (SMRC), да направат 3Д принтер што ќе принта храна, и не само било каква храна, туку да бидеме поспесифични – ПИЦА.SMRC го доби 6 месечниот договор, кој за тоа време изработија 3Д принтер кој во 12 минути дава едно парче пица.

Репликаторот за процесирање на храна во најпопуларната научно фантастична серија Стар Трек може наскоро од научна фантастика да прејде во научен факт. Назад во Мај 2013 година, НАСА како што ги постави и своите цели за мисијата на Марс, ни открива дека здружувањето со Systems & Materials Research Consultancy (SMRC), да направат 3Д принтер што ќе принта храна, и не само било каква храна, туку да бидеме поспесифични – ПИЦА.SMRC го доби 6 месечниот договор, кој за тоа време изработија 3Д принтер кој во 12 минути дава едно парче пица. НАСА изјави дека конечно астронаутите ке можат да јадат свежа храна, наместо замрзната. Со продолжувањето на истражувањата и имплементирање на новите технологии како што е 3Д принтерот за храна, SMRC изјавија дека ќе се намалат недостатоците за храна, инфлацијата, гладта, и сиромаштијата во светот.